top of page

簡易食譜——點醬雞肉伴淮山麵 | 婦女微創業系列



點醬雞肉伴淮山麵


食材:

雞脾肉 (約200g)

淮山麵 (2個)

點醬 (適量)

椰菜 (1/4個)

洋蔥 (半個)

甘筍 (半條)

雜菇 (適量)

木耳 (適量)


煮食步驟:

1. 甘筍、洋蔥去皮,所有蔬菜洗淨後切成絲備用。

2. 雞脾肉切細塊,用豉油、糖、粟粉稍為醃製。

3. 燒熱一煲滾水,烚熟淮山麵3-5分鐘至喜愛的軟稔程度後撈起,放入碗中。

4. 燒熱油鑊,將雞脾肉及配菜炒至熟透,加入淮山麵及點醬拌勻即成。

 

覺得上面食譜已經夠簡易?等妳想煮意話您知點樣更方便快捷!新產品「女煮角自煮方便包」幫您配搭好每種醬料最合適嘅食材,即開即煮冇難度!唔講住喇,等我買返套「點醬配健康淮山麵」自煮方便包,加埋屋企啲蔬菜,試下跟住食譜煮先!

 

妳想煮意作為一間促進婦女充權及就業的社會企業,由2020年起透過「HOME-trepreneur婦女自煮微創業培訓計劃」,協助婦女在低風險下成立自家微型食品品牌,並由創業導師及專業廚師提供培訓,提升她們的營銷觸覺及自信心,最終成為聚光燈下自主生命的「女煮角」。


想知除咗「點醬」之外仲有咩出線產品?立即撳入嚟了解下啦:https://www.festyle.hk/女煮角自家產品

Comments


bottom of page