唔食飯可以減肥,係咪真㗎?| 識揀識食

炎炎夏日,相信大家都開始準備「減肥大計」。發覺成日都聽到身邊朋友同媒體都講「想減肥就唔好食咁多飯啦」,搞到連食飯都唔安樂。其實食飯係唔使驚,因為飯(澱粉質)對於我哋嚟講好重要,只要控制好個份量,我哋都可以食得滋味又健康。

減肥一定要戒澱粉質?例如飯、麵?

其實唔係,只要你當天攝取嘅熱量< 當天消耗嘅熱量,理論上你就係減緊肥。只要你適當減少澱粉質(飯、麵、包)嘅吸收量,保持充足睡眠,做多啲運動,你就一定可以減肥。除左食少啲澱粉質,都要食少啲零食、飲少啲珍珠奶茶 (熱量高、好多糖,容易肥),原意就係食少啲糖分。


「碳水化合物」「澱粉質」「糖」「醣」

我地成日提起嘅葡萄糖係一種「糖」(「糖」會有甜味,例如葡萄糖、果糖),係我哋身體能量最主要嘅來源。就好似一架汽車需要汽油先可以行,而我哋亦都需要葡萄糖(汽油)先可以行。最近我地都會聽到嘅「醣」就係「碳水化合物」。碳水化合物能夠為我哋身體提供能量,維持身體正常運作。碳水化合物種類繁多,而澱粉質就係其中一種。例如,飯就係其中一種澱粉質。食完飯,啲飯就會被我哋嘅身體消化,最終分解成體積細,又容易吸收嘅葡萄糖,再為我地提供動力。


碳水化合物種類

碳水化合物都分為好多種,主要分為單糖、雙糖、多糖。

單糖:體積細,容易吸收。例如葡萄糖、果糖同半乳糖

雙糖:單糖+單糖 = 雙糖。例如 蔗糖(白砂糖)、乳糖(牛奶)同麥芽糖

多糖:體積大,例如澱粉質、糖原同纖維素

點解唔好戒澱粉質?

因為澱粉質係我哋身體最主要嘅能量來源,如果你完全唔食澱粉質,身體就會吸收唔到足夠嘅葡萄糖,缺乏足夠能量維持大腦、身體正常運作。特別會容易頭暈、造成免疫力下降等。假如你減緊肥,食得少,又唔食澱粉質。身體就會分解肌肉(蛋白質),為身體提供能量,越來越少肌肉,新陳代謝會降低、免疫力下降、容易四肢無力。所以我地都要確保番吸收到足夠嘅澱粉質。


減醣電飯煲係咪可以幫我哋減肥?

理論上可以。減醣電飯煲煮出嚟嘅飯嘅醣例如澱粉質會係普通電飯煲煮嘅75%,食少左澱粉質,咁就可以幫到我哋減肥。點解減醣電飯煲可以減少澱粉質?請留意下一篇文章~

35 次瀏覽

​妳想煮意

電郵: contact@festyle.hk​​ 
電話: 5647 6260​​ 

​食物製造廠牌照號碼:2992807560

妳想煮意鳴謝以下機構及基金支持
 

© 2020 by Festyle