肥糉難分?識食就唔會肥 | 識揀識食

更新日期:3 天前

臨近端午節,屋企一定收到唔少。鹹肉糉、鹼水、豆沙…… 聽到呢到,係唔係流曬口水呢?你又鐘唔鐘意食?小編我就最鐘意食鹹肉。有陣時阿媽會話:「仔呀,唔好食咁多,食得多會變成肥豬。」其實,只要你「識揀識食」,就無問題。




(網絡圖片)




點樣揀一隻又健康又好味嘅

有人會問:「係唔係所有都係唔健康?如果我想食健康啲,咁應該點樣揀?」我哋盡量選擇一啲低熱量、低脂肪嘅,例如低糖豆沙。豆沙,材料主要係糯米、紅豆、糖。每一隻低糖豆沙熱量大概係300卡路里(≈ 一碗半白飯)。而一隻鹹肉 (300g) 嘅熱量(大概係600卡路里,≈ 3碗白飯)。如果你鐘意食肉,可以試下雞肉。相比起鹹肉,雞肉熱量較低、脂肪較少,係一個唔錯嘅選擇。



(網絡圖片)


獨食 or 分享? 一次過食曬 or 分開幾次食?

食之前,諗一諗。問下自己:「你係想試味?還是想當正餐?會唔會將一隻分開幾次食?」


,你鐘意加豉油還是加糖?

有啲人鐘意加糖,有啲人鐘意加豉油,你又鐘意加啲咩?小編我就會選擇咩都唔加,點解?因為我想食得健康啲。一隻正常大細嘅鹹肉 (300g),大概有800 毫克嘅鈉 (≈ 世衛標準嘅一半)。人體長期吸收過量鈉,會損害腎、增加高血壓嘅風險。豉油屬於高鈉調味品,少食為主。大多數都屬於高熱量食物,加糖只會令我哋吸收額外嘅熱量。(簡單啲嚟講,會更容易肥)


(網絡圖片)


可唔可以當正餐?注意事項?

可以。例如,一隻300g 鹹肉嘅熱量有600卡路里 (幾乎等於每日所需卡路里嘅三分之一)。如果我哋選擇鹹肉作為我哋嘅午餐(可以同菜一齊食),晚餐就要食少啲嘢(食少啲飯)。腸胃不適人士盡量避免將當正餐。含有大量糯米,比較難消化,容易引起消化不良。同時,糯米屬於高升糖指數食物糖尿病患者要留意食用份量。

食完會唔會即刻肥左?

唔一定,只要你當天攝取嘅熱量 當天消耗嘅熱量,你就唔會變肥。但如果你當天攝取嘅熱量 當天消耗嘅熱量,多餘嘅熱量就會轉化為脂肪,儲存喺體內。只要控制好熱量嘅吸收,就唔使驚會變肥。食之餘,都要記得食多啲蔬果、飲多啲水,做多啲運動


(網絡圖片)



0 次瀏覽

​妳想煮意

電郵: contact@festyle.hk​​ 
電話: 5647 6260​​ 

​食物製造廠牌照號碼:29 53 304631

妳想煮意鳴謝以下機構及基金支持
 

© 2020 by Festyle